Corona virus

“Er was een enorme drive om zoveel mogelijk patiënten te helpen. Daarin heeft Meander een aantal voordelen. Zo hebben we alleen eenpersoonskamers en een besturing die uniek is in Nederland. Onze Spoedeisende Hulp, OK’s, de IC en de kliniek vallen onder één manager die daardoor goed in staat is om de capaciteit van de afdelingen op elkaar af te stemmen.”
Frank de Reij

Crisisorganisatie
In het eerste weekend in maart stelde Meander direct een crisisbeleidsteam (CBT) samen. Dat kwam dagelijks bijeen om alle relevante spelers in het ziekenhuis van de laatste ontwikkelingen op de hoogte te stellen. Daarnaast was er nog een operationeel team en een medisch beleidsteam. De teams overlegden continu met elkaar. Om de communicatie zo helder mogelijk te houden, werd dagelijks om vijf uur ’s middags een mail verstuurd naar alle medewerkers met daarin de gemaakte afspraken. De afdeling Infectiepreventie startte een community op intranet om alle medewerkers te voorzien van relevante informatie over het coronavirus.
AD: Zo ziet een dag van crisismanager Ellerieke Veenendaal in Meander eruit. Lees verder >>
IC
In normale tijden beschikt Meander over 12 IC-bedden. De IC-capaciteit werd in de eerste golf van de coronacrisis opgeschaald naar 28 bedden. Artsen en verpleegkundigen draaiden diensten van 12 uur om patiënten zorg te kunnen geven. Vier van de tien operatiekamers werden omgebouwd tot IC. Op het hoogtepunt van de crisis begin april lagen 24 coronapatiënten op de IC. Vanaf half april was de piek van coronapatiënten op de IC over het hoogtepunt heen. Het aantal nam in de weken daarna snel af, waardoor de reguliere zorg weer opgestart kon worden.
Meander heeft de zomerperiode, toen er weinig coronapatiënten waren, gebruikt om zich voor te bereiden op de tweede golf van het coronavirus. Het aantal IC-bedden is uitgebreid naar 20 bedden. Er kwamen iets meer IC-verpleegkundigen beschikbaar doordat een aantal verpleegkundigen tijdens de eerste golf terugkeerden naar hun oude vak om te helpen en uiteindelijk zijn gebleven. Ook werkt Meander met een groep ‘reservisten’, verpleegkundigen van andere afdelingen die snel kunnen bijspringen op de IC.

“Ik ben heel blij en trots op alle medewerkers binnen het Operatiekamercomplex, hoe zij dit met elkaar hebben gedaan. Naast de flexibiliteit en extra inzet op de IC hebben zij laten zien dat er een top team staat dat met elkaar de beste zorg voor onze patiënten wil leveren. We zijn blij dat we nu weer gaan opschalen naar de optimale capaciteit en daarmee de zorg voor alle patiënten weer kunnen gaan aanbieden.”
Ellerieke Veenendaal, crisismanager en manager OKC
IC-verpleegkundige Andrea Hermans-Kerkhof vertelt hoe het nu op de IC is. Op wat voor manier is haar werk veranderd en welk verhaal is haar het meeste bij gebleven? Waar lopen patiënten tegenaan als ze van de IC af komen?
Cohortafdelingen
Tijdens de eerste golf van de coronacrisis had Meander vier cohortafdelingen van twintig bedden operationeel. Op het hoogtepunt van de coronacrisis in het voorjaar werden 45 patiënten verpleegd op de corona-afdelingen.
75 verpleegkundigen werden in het voorjaar van 2020 opgeleid voor het werk op de cohortafdelingen. Die verpleegkundigen waren beschikbaar omdat andere afdelingen gesloten werden. In de eerste weken van maart is een e-learning ontwikkeld om verpleegkundigen bij te scholen hoe het is om met longpatiënten te werken. Ook zijn we overgegaan op ‘training on the job’, verpleegkundigen die met ervaren krachten meeliepen.
Verpleegkundige Caroline Vriesema verruilde tijdelijk haar afdeling Traumatologie om in de frontlinie te staan op de corona-afdeling en kan daar echt het verschil maken. Lees het interview>>
Verpleegkundige Nelleke keerde door corona terug in het ziekenhuis: ‘Het zit in m’n hart’. Lees verder >>
Niet alleen de IC-artsen en longartsen draaiden tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis overuren, maar ook andere specialismen sprongen bij op de corona-afdelingen. Bijna alle dermatologen hebben meegewerkt op de corona-afdelingen. Dermatologen Noor van Oosten en Ineke Janse vertellen hoe het was om uit hun comfort zone te stappen en hoe zij de afgelopen weken beleefd hebben. Lees verder >>
Film Meander Actueel – Hoe is het op de cohortafdeling/Marja Bonarius
OK en Kliniek
Ook op de andere verpleegafdelingen in de kliniek veranderde het werk behoorlijk in het voorjaar. Verpleegafdelingen werden gecombineerd om ruimte te maken voor de opvang van coronapatiënten. Met man en macht is er gewerkt om de beschikbare OK-capaciteit optimaal te benutten. De niet-uitstelbare zorg voor de patiënten heeft daardoor altijd door kunnen gaan.
Oncologische zorg gaat door
De zorg voor patiënten met kanker is in Meander onverminderd doorgegaan. Dat gold zowel voor nieuwe oncologische patiënten als voor patiënten die al in een behandeltraject zaten bij Meander. In het voorjaar werden bijna alle oncologische patiënten volgens planning geopereerd. Ook de chemo- en immunotherapie behandelingen gingen vrijwel allemaal volgens planning door, evenals de noodzakelijke bloedonderzoeken en diagnostiek.
Daarnaast werkten we met andere ziekenhuizen in de regio (UMC Utrecht, St. Antonius Ziekenhuis, Diakonessenhuis, Tergooi en Ziekenhuis Rivierenland) samen in het Oncologienetwerk Midden-Nederland (Oncomid). Samen zorgen we ervoor dat de oncologische zorg altijd doorgaat.

“Een kankerpatiënt is niet minder belangrijk dan een Covid-patiënt. Van het feit dat we bleven opereren, plukken we nog steeds de vruchten. Het is heel goed dat we dat hebben gedaan. Dat is in het tempo waarmee wij opereerden niet in veel ziekenhuizen gebeurd.”
Frank de Reij
Poliklinieken
De poliklinische zorg in Meander werd in het voorjaar grotendeels omgezet naar telefonische afspraken of videoconsulten [link naar hoofdstuk Vincent]. In de maanden maart en april waren de wachtkamers vrijwel leeg.
Hoe is het nu op de poliklinieken? Op welke manier is de zorg veranderd de afgelopen weken? Veel patiënten zijn afgebeld, maar welke patiënten zien ze nog wel op de poli?
De verpleegkundig specialisten van longoncologie geven in onderstaande vlog antwoord op deze vragen.
Aandacht voor elkaar
Vanuit Meander is er alles aan gedaan om de medewerkers te helpen. Voor werknemers in de nachtdienst werden hotelkamers geregeld zodat ze overdag in alle rust konden slapen. De catering had minder patiënten en bezoekers en richtte zich helemaal op het eigen personeel. Het Mental Support Team was beschikbaar voor alle medewerkers van Meander en wordt gevormd door leden van de vakgroepen Geestelijke Verzorging & Ethiek, Medisch Maatschappelijk Werk, Medische Psychologie en P&O. Het Mental Support Team Corona is heel 2020 beschikbaar geweest om aan te sluiten bij bestaande overlegmomenten zoals een Lean-moment, dagafsluiting, overdracht, koffiepauze, etc. De ondersteuning op teamniveau was gericht op het delen van ervaringen en op psycho-educatie, het laatste ook via informatiemateriaal. Voor wie daar behoefte aan had, was er gelegenheid voor individueel contact.

“Het was een heftig jaar. Maar ik heb Meander juist in deze periode op zijn mooist gezien. Iedereen deed zijn uiterste best om met elkaar zorg te geven aan onze patiënten.”
Astrid Posthouwer, Lid Raad van Bestuur
Bekijk het gesprek over mentale ondersteuning in Meander tussen Karin van der Goot en Ger Palmboom
Tijdlijn